Ψυχολόγος Παπαστεργιάδου Κατερίνα

 

Άγιος Δημήτριος

 

Συνεδρίες και μέσω Skype

 
 
 
 
 
 
 

Ατομική Ψυχοθεραπεία

 


 
Πολλές φορές, λόγω σημαντικών παραγόντων και λαθών στη διαχείριση καταστάσεων, οι ισορροπίες στη ζωή του ανθρώπου μπορεί να χαθούν, με αποτέλεσμα να επικρατήσει το άγχος, η θλίψη, ο φόβος, ο πανικός και αυτά τα συναισθήματα να επισκιάσουν κάθε τομέα της ζωής του. Για αυτή τη διαχείριση των δυσάρεστων καταστάσεων, συμβάντων αλλα και συναισθημάτων, ενδείκνυται η ατομική ψυχοθεραπεία.

Η ατομική ψυχοθεραπεία αφορά την βελτίωση της λειτουργικότητας και ως εκ τούτου της συνολικής ζωής του ατόμου, κάτι που πραγματοποιείται μέσω της -ένας προς έναν- σχέσης θεραπευτή – θεραπευόμενου, οι οποίοι συνεργάζονται στενά σε αυτό το κοινό αυτό ταξίδι αναζήτησης ηρεμίας, ισορροπίας, αυτοβελτίωσης. Η θεραπεία εστιάζεται στο εδώ και το τώρα, στην απόδοση πρακτικών και άμεσων λύσεων που ανακουφίζουν, αρχικά, τα σωματικά συμπτώματα που ίσως προκύπτουν (πχ κρίση πανικού) και στη συνέχεια, στη δόμηση νέων στέρεων γνωστικών σχημάτων, νέας δηλαδή “γνώσης” του εγκεφάλου, για τον ίδιο τον άνθρωπο αλλά και για το περιβάλλον γύρω απο αυτόν. Δημιουργώντας νέα γνώση, δημιουργούνται νέες αντιλήψεις και άρα νέα θεώρηση για τον κόσμο, με αποτέλεσμα να ανοίγουν πολλοί και διαφορετικοί δρόμοι και τρόποι διαχείρισης μίας κατάστασης.

Το θεραπευτικό πρόγραμμα σταθμίζεται από τον ίδιο τον ψυχολόγο, και διαμορφώνεται με βάσει τις εξατομικευμένες ανάγκες του θεραπευομένου.
 
 
 
Η διάρκεια της ατομικής ψυχοθεραπείας είναι αρκετά σχετική και διαφέρει ανάλογα με την περίσταση και τον θεραπευόμενο, και μπορεί να κυμανθεί απο δύο με τρεις μήνες εως και ένα χρόνο, ενώ κάποιες φορές ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω.

Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα, κατόπιν ραντεβού, σε συμφωνημένη ημέρα και ώρα και από τις δύο πλευρές. Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι μια έως μιάμιση ώρα, πάλι ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου, ενώ πραγματοποιούνται και συνεδρίες μέσω Skype, για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν έναν κύκλο συνεδριών δια ζώσης.

Η ψυχική μας υγεία είναι αλληλένδετη με τη σωματική μας, και οφείλουμε να την προστατεύουμε και να την διατηρούμε σε ισορροπία. Μαθαίνοντας να αγαπάμε τον εαυτό μας, μαθαίνουμε να αγαπάμε και την ίδια τη ζωή.